Visste du att genialitet är övervärderat. Åtminstone enligt psykologen Angela Duckworth. Hon har studerat framgångspsykologi och kommit fram till följande slutsats: för att verkligen lyckas i livet måste man mer än begåvning – du behöver grit.

Så om talang och intelligens är lika mycket värda, varför presterar vissa bättre än andra? Det var den fråga som Duckworth besvarade i sin bok Grit: konsten att inte ge upp.

Var är då ”grit”?

När Duckworth studerade psykologi på universitetet i Pennsylvania, skapade hon en ”grit-skala. ”Duckworth definierar grit som ”en kombination av hängivenhet och uthållighet inför ett mycket viktigt mål”.

Det är en vilja att avsluta det som man påbörjat. En önskan att bli bättre och lyckas. En förmåga att komma över bakslag. En mental inställning att utföra enformiga ibland tråkiga eller otrevliga uppgifter.

Enligt grit-skalan kunde man förutsäga vem som skulle göra bra ifrån sig i många olika situationer, som till exempel deltagare i rättstavningstest, skolbarns betygsresultat, försäljningsmönster som uppnår mål – och man kunde till och med förutsäga vem som skulle överleva de fysiska och psykiska utmaningarna vid träning av en elitarmé.

Grit betyder att blicka framåt

“Grit är att vara uthållig”, säger Duckworth. “Grit är att hålla sig till framtiden, dag in och dag ut, inte bara för den kommande veckan, utan i åratal, och att verkligen arbeta hårt för att förverkliga den framtiden. Grit är att leva livet som om det vore ett maratonlopp, inte ett sprinterlopp.”

Men det är mer än uthållighet. Grit är intresse, passion och ett ständigt engagemang med en strävan. Det är även hopp, därför att personer med grit är optimistiska inför framtiden – och de har en förmåga att bli bättre.

Personer med grit ser inte världen genom rosenröda glasögon. De känner precis lika mycket smärta som alla andra, och motgångar gör dem fortfarande nedslagna. Skillnaden är att de behåller hoppet och återhämtningsförmågan, särskilt när de ställs inför motgångar.

Duckworth förklarar det sålunda: "Vi måste vara villiga att misslyckas, att ha fel och att börja om igen med de läxor vi lärt oss”.

Hur utvecklar man grit?

Hitta passionen: “Vi kan avundas dem som älskar det de gör för att försörja sig och vi ska inte förutsätta att de har börjat från en annan utgångspunkt än alla andra”, säger Duckworth. “Sannolikt har de tagit god tid på sig att räkna ut exakt vad de vill med sina liv.”

Träna på uthållighet: “Så snart du har odlat ett intresse, och först då kan du ägna dig åt den typ av svåra och ibland frustrerande uppgifter som verkligen lyfter dig”, säger Duckworth. Hon rekommenderar att öva på samma sätt som en expert genom att bryta ned målen i mycket små genomförbara steg.

Hitta syftet: Grit innebär att kombinera passion med ett syfte. Duckworth har intervjuat personer i topposition och funnit att de beskriver sitt arbete som att det har ett syfte, kombinerat med en önskan att hjälpa andra.

Utveckla återhämtningsförmåga och hopp: Det betyder inte att tänka att ”imorgon blir allt fantastiskt”. Det betyder att man ser vad man kan göra för att göra skillnad idag. Fråga dig själv: ”Vad kan jag göra här idag för att saker och ting ska bli bättre imorgon?”

Begränsningarna för grit

Gale Lucas från USC Institute for Creative Technologies, har publicerat en artikel i tidskriften Journal of Research in Personality och har undersökt om deltagarna kunde upphöra med sin ”grit” när ett misslyckande var överhängande. Hon fann att de individer med mest grit fortsatte att försöka lösa olösliga problem vilket förmedlade en möjlighet att utvecklas och tjäna mer pengar.

 ”Just nu finns det en strävan att uppmuntra var och en att visa mer grit,” säger hon. ”Det finns ingen anledning att göra så att folk får mer grit, men det är viktigt att veta när man ska sluta att omvärdera, snarare än att blint genomdriva något.”

Utveckla grit hos barn

Duckworth har ett budskap till föräldrar – grit är mycket mer än att bara uppmuntra barnen att ”försöka hårdare” eller att inte ge upp, säger hon. Det handlar om att hjälpa barn att hitta det de brinner för, men med ett varningens ord.

”Jag säger åt föräldrarna att ingen arbetar envist med något de inte finner intressant i sig”, förklarar Duckworth. ”Innan de som ännu måste skaffa sig en passion är redo att tillbringa timtals per dag med att noggrant slipa på sina kunskaper, måste de treva sig fram och även misslyckas, omigen uppbåda ett intresse.”

Samtidigt som det är viktigt med uppmuntran tidigt i livet, är det även viktigt att utveckla barnens självständighet. Studier visar att dominerande föräldrar och lärare undergräver barnens inre motivation.

Föräldrar som tillåter barn att själv välja vad de tycker om, utvecklar mer sannolikt intressen senare som de identifierar som en passion. ”Med andra ord börjar även de mest fulländade experterna som oseriösa nybörjare”, sammanfattar Duckworth.

Om du vill lära dig mer om hur du får bättre balans i livet, läs våra artiklar med råd om hur man uppnår hög kvalitet i arbetslivet.