Could Facebook stop you getting hired?

Nätet spelar numera en mycket stor roll under rekryteringsprocessen för både arbetsgivare och kandidater. I takt med att det blivit allt mer populärt att söka efter CV online, att använda digitala portföljer och jobbplattformar, har rekryteringsprocessen definitivt förskjutits till nätet. Internet erbjuder ökad synlighet och gör det lättare att söka, men det kan också medföra vissa risker. Många övervakar aktivt sin närvaro på nätet och är noggranna med sina integritetsinställningar, andra är mycket mer slarviga med sin onlineprofil.

I sin jakt på den perfekta kandidaten är det inte överraskande att många arbetsgivare vänder sig till internet för att få hjälp att hitta och ta reda på mer om kandidater. De söker inte bara efter ett CV som stämmer med deras särskilda kriterier utan de vill också hitta en person som passar bra med organisationens perspektiv och värderingar.

Det är där som dina aktiviteter online kan vara till nackdel för dig och få en potentiell arbetsgivares varningsklockor att börja ringa. Om en arbetsgivare tycker att din närvaro på nätet är olämplig/stötande – kan det äventyra dina chanser att få jobbet eller till och med att komma på intervju, hur starkt ditt CV än är. Eftersom människor fortsätter att leva sina dagliga liv via sociala nätverk, är det mycket klokt att ha en genomtänkt och försiktig inställning till dina inlägg online – särskilt om du söker arbete.

 

Sex gyllene regler för en bra närvaro på nätet

  • Aktivera alltid alla dina säkerhetsinställningar för att se till att endast personliga och godkända kontakter får tillgång till din information.
  • Var försiktig med vem som du godkänner som din vän/följare/kontakt. Kontrollera att du verkligen känner personerna eller har någon tillförlitlig anknytning till dem.
  • Var selektiv med de foton som du väljer att lägga upp online och bevaka de foton på dig som andra lägger upp. Om olämpliga bilder av dig dyker upp online, kan du framstå i dålig dager och det kan påverka arbetsgivarens uppfattning om din lämplighet.
  • Det kan vara klokt att använda professionella nätverk, som LinkedIn, enbart för karriärrelaterade aktiviteter och inte länka dem till dina personliga och mer sociala konton. Eftersom det är avsett för professionellt nätverkande är det bäst att hålla informella uppdateringar, tweetar och kommentarer separat.
  • Även om du självklart har yttrandefrihet online, bör du undvika att baktala kollegor, din nuvarande/före detta chef eller det företag som du arbetar för. Alla behöver naturligtvis lätta på trycket då och då, men ett utbrott på nätet är kanske inte det bästa alternativet. Varje arbetsgivare skulle hålla ett vakande öga på någon som ventilerar sina frustrationer på jobbet på detta sätt, och du kan aldrig vara helt säker på vem som ser dina inlägg (vänner till vänner osv.).
  • Det säger sig självt att fult språk, olämpliga kommentarer eller förolämpningar som är synliga online knappast framställer dig själv i den bästa dagern.