Löneförhandla effektivt

Den eventuella arbetsgivaren är ofta bättre på att löneförhandla än den som intervjuas, så fundera över vilken lön du vill ha redan före intervjun. Vänd dig till din konsult om du behöver hjälp med den här lite känsliga frågan. Vi har samlat en del nyttiga tips för hur du förhandlar dig fram till den lön du vill ha.

Var smart när du förhandlar

Det är ett välkänt faktum att du inte bör ange ett visst belopp under intervjun. I stället ska du få arbetsgivaren att nämna en siffra och se om den stämmer överens med vad du tänkt dig. Om arbetsgivaren insisterar på att du ska ange ett belopp bör du säga att du kommer att överväga alla rimliga erbjudanden eller förmånspaket. Helst ska du inte börja förhandla på allvar förrän intervjun är över och arbetsgivaren har hunnit bestämma sig för om han/hon verkligen vill ha dig.

Före intervjun ska du kolla upp lönenivån inom branschen och bedöma vad dina färdigheter kan antas vara värda för företaget i fråga. Då har du något att kontra med om du får ett alltför lågt erbjudande.

Rådfråga din konsult om du är tveksam

I en svår förhandlingssituation kan din rekryteringskonsult ge dig råd om vad som är möjligt eftersom han eller hon bör ha vissa kunskaper om företaget i fråga.

Stirra dig inte blind på lönen

Många gör misstaget att fokusera på lönen i stället för på hela paketet. Det är viktigt att du också uppmärksammar följande förmåner:

  • Pensionsförmåner.
  • Privata hälso- och sjukvårdsarrangemang.
  • Flexibla arbetsvillkor.
  • Tjänstebil eller ersättning för resekostnader.
  • Bonusar.
  • Studiedagar.

Innan du skriver under något bör du se till att du får skriftlig information om alla inkluderade förmåner.

Du ska emellertid bara svara ett definitivt "nej" om du verkligen är villig att leta efter ett annat jobb. Annars bör du alltid lämna utrymme för ytterligare förhandlingar.

Be om att få all information om erbjudandet på papper för att undvika missförstånd längre fram.

Känn av läget

Företagets förhandlingsmetod kan säga mycket om organisationen och den person som kan komma att bli din nya chef. Anger arbetsgivaren helt enkelt ett belopp utan något förhandlingsutrymme? Eller försöker han eller hon få dig att acceptera en lön i den lägre delen av spektrumet, trots att det finns stort utrymme för förhandling? Ger arbetsgivaren prov på integritet i sin hantering av den här känsliga frågan?

Glöm inte att förhandlingen är över när du väl accepterat ett erbjudande om jobb – då är det i stället dags att visa vad du går för.