Tycker du det är svårt att skriva en riktigt bra jobbannons som attraherar de bästa kandidaterna? Det är inte lätt att välja ut de viktigaste (och mest intressanta) detaljerna att ta med i en annons, men det är avgörande att du inkluderar rätt information.

Att nå ut till rätt kandidater och få dem att ansöka är mycket enklare med en attraktiv annons. Det här är din första kontakt med en potentiell anställd och det är viktigt att du gör ett bra intryck. Här kommer några tips på hur du kan skriva en jobbannons som fångar läsarens uppmärksamhet.

Viktig information

Först ska du naturligtvis inkludera jobbtitel, arbetsort och information om förmåner. Annonsen blir mest effektiv om den här informationen placeras högst upp.

Fånga läsarens uppmärksamhet ...

Jobbtiteln och beskrivningen av tjänsten ska fånga läsarens uppmärksamhet och få dem att läsa vidare. Kom ihåg att du vänder dig till en verklig person, så det är okej att tilltala läsaren på ett direkt sätt. Om annonsen är för lång finns det risk för att en eventuell kandidat inte läser hela texten, så skriv kortfattat och använd punktuppställningar för att presentera krav och efterfrågade färdigheter. Med andra ord: skriv kort och koncist i stället för långrandiga beskrivningar.

... och håll kvar den

Den inledande informationen bör följas av en intresseväckande beskrivning av tjänsten. Sammanfatta i korthet de arbetsuppgifter och ansvarsområden som ingår i tjänsten och tala om vilka fördelar som finns med just det här jobbet. Vad gör det annorlunda, unikt eller intressant?

Undvik klichéer

Upprepning av klichéartade uttryck är trist och kommer knappast att inspirera någon till att söka tjänsten. Formulera dig på ett nytt, intressant sätt.

Tala om var tjänsten är förlagd

Det är större chans att du får svar på din annons om du anger precis var tjänsten är förlagd i stället för att bara ange en region eller ett land. Det sparar också tid, eftersom de personer som inte är intresserade av att flytta inte kommer att ansöka om arbetsplatsen inte ligger på pendlingsavstånd.

Använd rätt tonfall

En jobbannons bör inte vara alltför informell, men du bör anstränga dig för att hålla en vänlig ton – glöm bara inte att låta professionell. Skriv hela annonsen (beskrivningen av önskvärda färdigheter, tjänsten och företaget) i samma stil. Det skapar konsekvens och gör texten mer lättläst.

Aktivera läsaren

Slutligen bör du uppmuntra läsaren att agera. Avsluta till exempel med en uppmaning som "Ansök idag!" eller "Skicka oss ditt CV!". Inkludera också information om hur detta ska göras och all relevant kontaktinformation. Tänk på att upprepning av nyckelord gör att din annons rankas högre vid en sökning på internet.

Det kan vara svårt att få plats med all information du skulle vilja få med i en kort annons, men tänk på att syftet är att väcka intresse. När en potentiell kandidat sedan kontaktar dig kan du ge ytterligare information. En lång annons med många detaljer kan skrämma bort kandidater, så kom ihåg att skriva enkelt och kortfattat för bästa resultat.