Första intrycket räknas - både när det gäller företag och anställda. Om den nyanställdes första dagar är smidiga och enkla kommer det att visas i deras arbete. Men om nya kollegor inte hjälper till och lämnas på egen hand, kommer smekmånadsfasen att avslutas snabbare än väntat.

Som arbetsgivare vill du att de bra stunderna ska vara så länge som möjligt - trots allt är en glad anställd en produktiv. Följ våra tips för att skapa en smidig onboarding-process för dina nya medarbetare.

1. Ofta ställda frågor? Skapa ett välkomstpaket

“Vilka verktyg använder ni?”, “Måste jag få godkännanden vid vissa punkter i mitt arbetsflöde?”, “Vem kontaktar jag om jag vill…?”

På alla företag finns det vanliga nyanställd-frågor som redan är besvarade. Ett välkomstpaket måste innehålla information om företagets historia och kultur, definierade arbetsflöden, om relevanta intressenter och kontaktpersoner, förmåner, rättigheter och ansvar.

Presentera detta på ett välstrukturerat sätt - och på en lättillgänglig plats. Om du inte har ett välkomstpaket ännu är det dags att börja. För att säkerställa att du täcker de viktigaste frågorna, fråga dina anställda - ju nyare desto bättre - om de utmaningar och svårigheter de möter när de anställs. 

Att börja på ett bra sätt hjälper din nya topptalang att snabbare hitta vägen till produktivitet. De lär sig bättre, uppskattar din hjälp - och kan hjälpa dig att förbättra din onboarding-process för nästa nyanställda!

2. Buddyprogrammet

De första dagarna är den perfekta tiden att presentera din nyaste medarbetare för dina anställda. Skapa ett buddyprogram och tilldela din nyanställda en "erfaren" person som känner till ditt företags alla aspekter.

Buddymentorn kan vara kontaktpersonen för arbetsrelaterade frågor, hjälpa nyanställda att bättre förstå företagskulturen och få dem att känna sig välkomna. Goda personliga relationer på jobbet främjar medarbetarnas lojalitet och bidrar till att skapa ett trevligt arbetsklimat och  förbättrad produktivitet.

3. Kom ihåg ditt förflutna

Det här är den svåraste delen. Det är mycket möjligt att du gjorde allt du kunde för att välkomna dem, men dem kan fortfarande möta svårigheter - så ha tålamod. Kom ihåg att för inte så länge sedan var du också ny på jobbet. Det som nu kan verka naturligt och logiskt för dig kan vara ett helt nytt tillvägagångssätt och tankesätt för dem.

Istället för att pressa dem med omöjliga deadlines, påminn dem om att fråga om råd från sin buddymentor eller att titta förbi ditt kontor. Var varm och visa dem att de är på en säker plats och att de kan öppna upp sig. Ju säkrare de känner sig desto snabbare kommer de att känna sig integrerade i teamet.