Top 10 simple tips to improve your cover letter

Det finns lika många åsikter om personliga brev som det finns rekryterare. Många kandidater lägger mycket tid på sitt CV men anstränger sig betydligt mindre med brevet i tron att rekryteraren inte kommer att läsa det. Men det är sällan en rekryterare hittar exakt vad han eller hon letar efter bara genom att titta på ett CV. Därför är ett bra personligt brev din chans att få rekryteraren att lägga märke till dig, och det är här du får tillfälle att berätta om dig själv och din erfarenhet mer ingående.

Det är också din första chans att presentera dig själv och att sälja in dig. Nedan finns några tips på hur du kan göra bästa möjliga intryck från första början.

  1. Adressera brevet till rätt person: Om namnet inte finns med i jobbannonsen kan du leta på LinkedIn. Ditt brev blir mer personligt om det inte bara inleds med ett enkelt "Hej!".
  1. Skriv kortfattat: Många arbetsgivare och rekryterare har bara en halv minut att ögna igenom ditt brev, så satsa på högst tre textstycken och uttryck dig kortfattat.
  1. Berätta vad du kan bidra med till företaget: Välj ut tre av kraven i jobbannonsen och strukturera ditt brev runt dem.
  1. Få en personlig introduktion: Du känner antagligen inte någon på vartenda företag där du söker jobb, men kolla med ditt kontaktnät innan du skickar iväg ett CV. Kanske är det så att du "känner någon som känner någon"?
  1. Gör research: Det är det bästa sättet att få information om företagets kultur, dess värderingar och vad de letar efter hos en kandidat. Gör din research först och skriv sedan en mening eller två om varför du är intresserad av företaget i fråga.
  1. Fokusera på dina överförbara färdigheter, dina bedrifter, din mångsidighet och vad du kan bidra med.
  1. Skriv ett lättläst och välstrukturerat brev som gör det tydligt för läsaren på vilket sätt du skulle vara värdefull för företaget.
  1. Sälj dig själv: Ta med exempel som visar varför just din erfarenhet och dina färdigheter är det som företaget letar efter. Om du vet att du har det som krävs ska du inte antyda motsatsen.
  1. Var inte tråkig – men skryt inte heller. Glöm inte att ditt personliga brev är din chans att visa att du är unik.
  1.  Läs igenom brevet noggrant och rätta alla stavfel.