Som interimare och konsult på tidsbegränsat kontrakt är det mycket viktigt att ditt CV sticker ut. Normalt kommer det att vara en hård konkurrens om arbetstillfällena och kunden har vanligen ett pressat behov av att snabbt hitta en lämplig person för jobbet. Alla hos Michael Page i Sverige som är experter på interim bekräftar att sökande med kvantifierade resultat och prestationer i mycket högre grad går vidare till intervju.  

Specifika erfarenheter

Ditt CV måste verkligen imponera på en potentiell arbetsgivare vid första anblicken. Första halvan av dokumentet måste göra ett omedelbart avtryck samtidigt som det skapar rätt intryck. Kunder kommer huvudsakligen att titta på den specifika erfarenheten och kompetensen, som till exempel kompetens i vissa system och språkkunskaper. Social kompetens är sekundärt.

Även om du inte har särskilt stor arbetslivserfarenhet ännu, kommer det alltid att finnas något i dina tidigare ansvarsområden som kan omvandlas till en specifik prestation.

Grundläggande principer

Ditt CV kan skickas via ett antal olika kanaler, antingen direkt till kunden, till en specialist på interim eller ett rekryteringsföretag. Oavsett adressat är några få grundläggande principer för CV:n desamma.

Använd om möjligt aktuell statistik (och lämplig) för att stödja dina arbetsinsatser och för att göra dina framgångar mer konkreta.

  • Skräddarsy ditt CV för arbetet och företaget i fråga
  • Lägg in den senaste och mest relevanta arbetslivserfarenheten nära dokumentets början
  • Inkludera uppdaterade kontaktuppgifter
  • Inkludera en kort sammanfattning om dig själv under kontaktuppgifterna där du anger vad du gör och vad du erbjuder
  • Håll dig kort, koncis och välstrukturerad
  • Använd punktlistor när det är möjligt snarare än stycken
  • Se till att du beskriver din erfarenhet i detalj och använd lämplig branschterminologi

Överkvalificerad

Med oerhört många CV att gå igenom kommer läsaren att vilja att nyckelinformationen omedelbar syns vid första anblicken. Se till att viktiga uppgifter (som till exempel antal anställningsår på företag, erfarenhet och specialiserad kunskap) syns direkt.

Om du söker ett jobb med tillsvidareanställning räcker det vanligen att bara uppfylla kraven. Men som interimkonsult bör du vara överkvalificerad för jobbet. För att övertyga en kund måste interimare ha omfattande erfarenhet inom sitt expertområde, företrädesvis från en liknande organisation eller en direkt konkurrent.

Nyckelord

Vissa rekryterare kan söka med nyckelord. Det har en praktisk förklaring: de måste leverera en urvalslista över lämpliga sökande inom några timmar. Anta att en kund söker efter en interim controller som talar tyska och har omfattande erfarenhet av IFRS, årsbokslut, SAP och Cognos; i det fallet kommer en rekryterare att söka efter de specifika nyckelorden i systemet. Därför är det viktigt att använda rätt nyckelord i ett CV. Om du inte gör det kan du missa ett uppdrag.

Letar du efter ditt första eller nästa interimsuppdrag? Kontakta oss här.