Om du vill starta en karriär som interimskonsult finns det lite god praxis att tänka på.

Affärsskribenten Daniel Pink kallar dem fria yrkesutövare, och de hänvisas till som superkonsulter: yrkespersoner med god utbildning och många års erfarenhet av poster i ledande ställning hos många olika organisationer och som beslutar sig för att lämna sitt vanliga liv bakom sig och börja en karriär som interimskonsulter.

Kanske är du en av dem. Kanske har du nått fram till en punkt i karriären där du tänker: vad händer härnäst? Vilka andra utmaningar finns det för mig? Om svaret är att du känner dig begränsad på ditt nuvarande jobb, om du vill har mer frihet och större flexibilitet, då är det värt att överväga att bli en av den växande skaran superkonsulter. Om du bestämmer dig för att bli det, håll följande praxis i minnet:

1. Gör dig inte svår att anlita

Interimsanställda måste vara mycket tydliga med sin tillgänglighet: när de kan börja, om de kan jobba hel- eller deltid och vilka specifika timmar, dagar eller veckor de inte kommer att kunna arbeta, till exempel därför att de måste hämta barnen på förskolan eller därför att de har planerat in en semester.

Det är hederssak att interimare endast går på en intervju hos en potentiell kund om de är intresserade av jobbet och kommer att kunna börja jobba på förväntat datum. Därför nekar man inte till ett uppdrag eller säger sig behöva tid för att fundera så snart kunden har beslutat sig för att anlita dig.

2. Bestäm en konkurrenskraftig timlön

Innan du bestämmer vilken timlön du ska begära bör du analysera din marknad och vad dina konkurrenter med liknande erfarenhet begär. Om du begär mindre kanske du ger ett intryck av att inte erbjuda samma kvalitet, men om du begär mer kanske kunderna väljer någon mer erfaren.

3. Var flexibel

En av fördelarna med att jobba som interimare är flexibiliteten. Men var medveten om att kunderna förväntar sig samma flexibilitet. Under projektets gång ska interimskonsulter vara tillgängliga närhelst de behövs, såvida inte något annat har överenskommits. Detsamma gäller för den typ av arbete du kommer att utföra. Ibland kommer du att ombes att utföra arbete som är mycket mer operativt än du är van vid och under din erfarenhetsnivå, men en bra interimschef förstår att det är nödvändigt ibland.

4. Förvänta det oväntade

Om allt i en organisation vore perfekt skulle det inte finnas något behov av interimskonsulter. Oftare än man tror hyrs konsulter in för att hantera kriser och stora förändringar på företaget. Därför ska interimare alltid vara redo att ta itu med oväntade situationer. Kanske kommer du att upptäcka att samma chef som har hyrt in dig för att lösa en kris i organisationen, är den person som förorsakar alla problem. Bra interimschefer ska veta hur man tar itu med den typen av situationer.

5. Skapa en öppen atmosfär

När vi stöter på ett problem är vår första reaktion att omedelbart föreslå möjliga lösningar. Som interimskonsult är det inte den bästa metoden. Du måste vara medveten om att andra människor kan känna sig rädda och till och med hotade av dig, eftersom interimskonsulter vanligen har mycket mer erfarenhet. Därför är det viktigt att inte yttra din åsikt omedelbart, utan att förhålla sig neutral och ägna de första veckorna åt att bara lyssna till vad människor har att säga.

Din fördel är att du har ett utifrånperspektiv. Därför måste du skapa en atmosfär där människor känner att de kan yttra sin åsikt för att du ska få hela bilden. Först då kommer du att kunna komma med en lösning som tacklar utmaningarna.

Letar du efter ditt första eller nästa interimsuppdrag? Kontakta oss här.