Dataanalys kan filtrera efter de bästa kandidaterna bland hundratals sökande. Men hur hittar du den perfekta matchningen för ditt företag?
Att anställa fel kandidat kan skada företagets resultat. Det är därför dataanalys har blivit mer populärt bland arbetsgivare. Denna trend började i den professionella idrottsbranschen då man istället för att förlita sig på subjektiva råd från en talangscout, har fotbollslaget Arsenal ett exklusivt kontrakt med en databyrå som ger dem tips om spelare att köpa baserat på deras prestationsresultat.

Programvara för att filtrera de bästa kandidaterna

Företag som Netflix, Rituals och L'Oréal använder liknande metoder för att filtrera efter de bästa kandidaterna bland alla sökande. Ett speciellt program samlar in data om kandidater genom att analysera deras ordval och språk, spelresultat och / eller psykologiska tester. Baserat på resultaten får en anställningschef en kort lista med de mest lovande kandidaterna. Det är upp till chefen att fatta det slutgiltiga beslutet.

Arbetsintervjuns funktion

Vilken roll har en arbetsintervju i denna process? Den bästa metoden är att kombinera de två urvalsprocesserna. Uppgifterna ger den anställande chefen objektiv information om en kandidat, oavsett ålder, kön eller tro. Det hjälper dem att förbereda sig för den sista anställningsintervjun.
Hur ser du till att du hittar rätt kandidat? Dessa tips kan hjälpa till.

1. Se om kandidaten ställer rätt frågor

Om du använder en metod för att samla in hårddata om en kandidat känner du redan till deras möjligheter. Vad du behöver veta är att de är intresserade av att arbeta för ditt företag. De rätta kandidaterna kommer att ställa frågor som visar på att de har undersökt företaget. Hur de formulerar sina frågor och svarar på dina svar kommer att berätta mycket om dem.

2. Inkludera kollegor i ansökningsprocessen

En kandidat måste passa rätt för det team de kommer att arbeta tillsammans med. Det är viktigt för hans eller hennes framtida kollegor. Vissa företag presenterar de två eller tre bästa kandidaterna för teamet genom att till exempel ta ut dem på lunch. Det här är ett utmärkt sätt att se hur en kandidat beter sig i en mer informell miljö och ta reda på hur entusiastiska de är över jobbet.

3. Ta reda på om en kandidat kan visa mätbara resultat

Vilka är en kandidats prestationer och vad vill de uppnå i den nya tjänsten? En bra kandidat kan visa konkreta resultat av projekt de varit inblandade i. Ett företag som Google väntar inte ens tills anställningsintervjun, utan håller koll på topptalangers resultat som arbetar för konkurrenter.

4. Prata om varför kandidaten lämnade sin tidigare arbetsgivare

De bästa indikationerna för framtida beteende är tidigare beteende. Även om anställda är mycket mer mobila idag än för 10 år sedan, vill du inte anställa en kandidat som slutar ett jobb för snabbt. Om någon lämnade alla sina tidigare arbetsgivare inom två år är det en bra idé att ta reda på varför.

5. Leta efter någon som är annorlunda jämfört med dig

En av de vanligaste fallgroparna i anställningsprocessen är att du automatiskt föredrar människor som ser ut och beter sig som du. En grundlig dataanalys i kombination med en god förståelse för vilken typ av personlighet du saknar i ditt team kommer att hjälpa dig att undvika detta.