Det är inte lätt att hitta ett bra jobb. De flesta hoppas att deras "perfekta" jobb betalar dem en
marknadsledande lön medan de verkligen litar på deras tekniska expertis och mjuka färdigheter. Ta dig tid att utvärdera om en organisations värderingar stämmer överens med dina så att ditt drömjobb inte visar sig vara tvärtom.

Vad är en företagskultur?

Företagskultur är: ”de regler, värderingar och normer som kännetecknar ett företag eller annan organisation, eller med andra ord den informella, föreställningsmässiga sidan av företaget och den anda eller det klimat som utmärker detta.”, enligt Nationalencyklopedin online.

Varför det är viktigt

Här är några anledningar till varför företagskultur ska vara viktig för dig:

Produktiviteten växer i en trivsam miljö

Din professionella utveckling förbättras genom att arbeta nära med likasinnade individer
De flesta organisationer betonar lagarbete; om du inte kommer överens med ditt team kan det påverka arbetskvaliteten

Vad fungerar bäst för dig?

Innan du kan bedöma företagets kultur måste du förstå vilken typ av miljö du tycker mest om. Letar du efter en strikt företagsmiljö? Eller något mer kreativt? Det finns ingen universallösning som passar alla - du är den enda som vet vad som kommer att driva dig framåt i arbetet.

Gör din undersökning

Ta en titt på företagets hemsida. En interaktiv webbplats och en tydlig kundresa är tecken på att en organisation värdesätter online-kunder och förmodligen investerar i deras online marknadsavdelning.

När du går på intervjun, fokusera på din omgivning. Har kontoret en öppen planlösning och uppmuntrar en social atmosfär? Om så är fallet är det troligt att teamarbetets faktorer är starkt i arbetslivet där. Ett kontor fullt av bås kretsar dock förmodligen mer kring individuellt arbete.

Är det formell klädkod? Om du vill arbeta i en kreativ atmosfär kan du känna dig mer bekväm om klädkoden inte är formell. Fråga om företagets affärsidé under din intervju. Fokuserar de på vinst eller på att vara ett socialt ansvarsfullt företag? Matchar svaret dina värderingar och förväntningar?