Oavsett om du letar efter en löneökning, funderar på en karriärförändring eller ska bli befordrad, är det viktigt att veta hur mycket du är värd. Även om dessa konversationer kan vara besvärliga, är några av de bästa kunskaperna du kan ha är att förhandla om och förstå värdet av det arbete du gör. Är du inte säker på var du ska börja? Här är flera tips som hjälper dig att komma på rätt spår.

Vet ditt marknadsvärde

Din lön ska baseras på din erfarenhet, kunskap, färdigheter och var du befinner dig. Ett bra sätt att mäta om du får underbetald är att titta på vad andra människor inom ditt område, på din nivå och på din plats får betalt.

Det finns ett antal resurser som hjälper dig att få de nummer du behöver. Först bör du börja med att titta på lönesajter och bläddra bland auktoritativa löneguider.

För det andra, ta en titt på populära jobbsajter med platsannonser som är relevanta för din bransch. Detta är ett användbart sätt att förstå vilka nyanställningar i liknande roller som erbjuds. Ta en titt på tjänstens ansvar och om de liknar det du för närvarande gör. Detta ger dig ett riktmärke för det genomsnittliga löneintervallet du borde vara inom.

För det tredje, ta hjälp av ditt nätverk. Oavsett om du arbetar inom marknadsföring, administration, projektledning eller ekonomi har du säkert ett nätverk av människor runt dig som arbetar i liknande positioner. Om du är obekväm att prata med dina kamrater kan det vara värt det att ha en konfidentiell chatt med en rekryterare för att förstå hur din arbetsplats jämförs med andra.

Vet dina mätetal

Undrar du hur mycket du kan vara värd för din chef? Se till att du spårar mätetal så att du vet hur stor inverkan du har på företagets resultat. När det är dags för ditt utvecklingssamtal måste du vara beredd så att du kan motivera en löneförhöjning.

Håll reda på hur din roll har påverkat verksamheten direkt. Implementerade du en effektiv process som sparade företagets pengar? Har du lett ett nytt projekt som har visat sig vara mycket framgångsrikt? Var du hjärnan bakom en framgångsrik kampanj som har överträffat tidigare kampanjer? Du måste tala om detta för dina chefer.

Vet vad som ligger inom din kontroll

När du har gjort din onlineundersökning och pratat med dina kontakter som arbetar inom samma bransch är det en bra idé att få en förståelse för vad som ligger inom din kontroll. I vissa branscher kommer det att finnas faktorer som är orörliga och det kan vara lite du kan göra åt det.

Jobbar du på ett universitet eller inom den offentliga sektorn? Din tjänst kan vara reglerad av en klassificering, vilket innebär att din lön kommer att bestämmas baserat på en klassificeringsnivå enligt den specifika utmärkelsen. Anställda med reglerade löner flyttas generellt upp en nivå baserad på års erfarenhet, uppgifter och ansvar samt kvalifikationer och utbildning. Roller kan förändras, så se till att du tittar på en nivå över din tilldelning för att se om du är berättigad till löneförhöjning.

På samma sätt kan ett företag ha en intern löneskala, så ha en konversation med din chef om lönepolicyer inom företaget. Vissa företag begränsar kompensationsökningar eller har en löneskala för att säkerställa att folk får rättvis betalt.

Innan du ber om en befordran måste du också hänvisa till ditt kontrakt och företagets ekonomiska cykler. Om du har varit på ett företag i mindre än ett år kanske du inte kvalificerar dig för en lönegranskning. Vissa företag kan bara ge löneökningar i slutet av varje räkenskapsår, så se till att du förstår dessa detaljer innan du ber om en löneförhöjning.

För fler idéer och hjälp, besök vår rådsavsnitt.