Att ha mål, ambition och att veta vad du vill är avgörande för att du ska lyckas i din karriär. Utan en tydlig väg kan det vara svårt att bestämma vilken riktning du vill gå och vilka beslut du behöver ta på vägen. Att skapa en karriärplan är ett utmärkt sätt att fastställa dina mål och hur du når dem. Självklart är ingenting hugget i sten, men det är bra att skriva ner var du är nu, var du vill vara och hur du kommer dit. Här är viktiga steg som hjälper dig att skapa din karriärplan.

Var är du nu?

För att komma dit du vill vara måste du veta var du är nu. Utvärdera din nuvarande arbetssituation och tänk på din personlighet, dina preferenser, dina färdigheter och dina värderingar. Det här är en bra start för att skapa en karriärplan. Här är några frågor för att starta saker:

 

  • Vad motiverar mig och vad tycker jag om att göra?
  • Vilka är mina personliga egenskaper och livsstilsprioriteringar?
  • Vilka är mina styrkor och svagheter?
  • Vad letar jag efter i ett jobb?

 

Var vill du vara?

Baserat på din självutvärdering, dina viktigaste intressen, egenskaper, färdigheter och erfarenhet kan du nu börja formulera idéer om vilken typ av tjänst / bransch du vill arbeta i. Börja med att brainstorma alla idéer som du kommer att tänka på. Så småningom begränsa dessa genom elimineringsprocess baserat på en realistisk titt på dina intressen, färdigheter och erfarenhet. Reflektera över dina kompetenser eftersom detta kommer att vara en viktig indikator för att avgöra vilken riktning du ska gå i.

Hur kommer du dit?

Nu när du har en uppfattning om vart du vill komma är det dags att ta reda på hur du kan komma dit. Ställ dig själv följande frågor för att dela upp dina mål i mindre och mer hanterbara milstolpar för din karriärplan:

 

  • Vad vill jag uppnå inom de kommande 6, 12, 18 månaderna?
  • Hur och när kommer jag att uppnå kompetensutveckling - och utbildningsmål?
  • Hur och när kommer jag att få de ytterligare färdigheter och erfarenheter jag behöver?