Why science says you should turn off your smartphone or tablet

Låter det här bekant: Du har lunch med dina kollegor, men i stället för en intressant konversation tittar alla på sin mobilskärm för att kolla om de missat viktiga meddelanden från någon som inte finns med vid lunchbordet. Känns det ibland som du förlorat en arm eller ett ben när batteriet i din telefon är slut? Är avstängningsknappen på din iPad det sista du ser innan du somnar? Då är det kanske på tiden att ta sig en tankeställare om din relation till teknik. Här är några expertvarningar för dig att tänka på:

1. Att läsa en surfplatta innan man somnar är dåligt för den biologiska klockan

Har du problem med att somna på kvällen? Då kanske du bör läsa en bok i sängen i stället för din iPad. Den senaste forskningen visar att ljusstyrkan från iPad-skärmen sänker kroppens melatoninnivå med 22 procent. Melatonin är den hormon som gör att du vill sova. Det är goda nyheter om du behöver sitta uppe hela natten, men om du vill vila är det bättre att hitta någon annan aktivitet innan du går till sängs.

2. Mer mobilitet online medför mer arbete på fritiden

Enligt en studie nyligen som publicerats av företaget Pixmania, som säljer elektronik, uppger anställda i Storbritannien att de arbetar upp till två timmar extra per dag på grund av sin smartphone. Det är ett problem för många människor. Att kontrollera och svara på e-post efter arbetstid har blivit allmän praxis. Därför förespråkar de tyska fackföreningarna att anställda ska ha rätt att stänga av sina smartphones och plattor när de lämnar kontoret. Eftersom över 64 procent av de anställda arbetar under helgerna enligt deras undersökningar.

3. Att alltid vara uppkopplad gör dig mindre produktiv

Man skulle kunna tro att fördelen med att alltid vara uppkopplad är att man blir mer produktiv. Men enligt professor Leslie Perlow vid Harvard Business School är det inte så. Hon frågade över 16 000 chefer och tjänstemän om deras arbetstider och hur de använde sin smartphone. Det visade sig att nästa alla arbetade mer än 50 timmar per vecka. De flesta av dem kontrollerade sin telefon eller annan enhet för att svara på e-post innan de gick och la sig. Professorn bestämde sig för att genomföra ett experiment med ett litet team hos The Boston Consulting Group. Hon bad alla i teamet att stänga av sin mobil åtminstone en natt per vecka. Å andra sidan uppmanade hon teamet att dela mer med varandra under arbetstid. Resultatet? Kvaliteten på arbetet och teamets produktivitet ökade.

4. Din kreativitet blir lidande av internet

Det var inte utan anledning som Arkimedes upplevde sitt ögonblick av Heureka (”jag har funnit det”) när han tog ett bad. Även om internet hade funnits 287 f.Kr. hade han inte kommit på sin lösning på något annat sätt. Forskning från Harvard University visar att internet är jättebra om man vill samla in och dela information, men om man vill hitta en kreativ lösning är det bättre att göra något enkelt som att duscha eller gå ut och promenera. Det har visat sig att människor som inte är uppkopplade presterar 17,5 procent mer när det gäller att tänka ut unika teorier.

Om du vill lära dig mer om hur du får bättre balans i livet, läs våra artiklar med råd om hur man uppnår hög kvalitet i arbetslivet.