Det är ögonblicket alla jobbsökare fruktar: precis när du tror att du fått intervjuaren över på din sida kommer en fråga som överraskar dig totalt.

Det går naturligtvis inte att förutsäga exakt vilka frågor som kommer att ställas under en intervju, men här har vi samlat tio vanliga, kniviga frågor som du bör vara beredd på. Läs vidare så får du tips på hur du hanterar en jobbig intervjusituation.

Varför slutar du på ditt nuvarande jobb?

Om du vill byta jobb på grund av att du inte kommer överens med din chef eller dina kollegor gör du bäst i att tala tyst om detta. Annars kan du göra intervjuaren misstänksam. I stället kan du berätta om hur du längtar efter nya utmaningar, hur intresserad du är av den här nya möjligheten och hur du känner att det här verkligen är ett jobb för dig.

Hur hanterar du order från överordnade?

Här ska du betona att du är bra på att arbeta som en del av en grupp. Prata lite kort om att alla arbetsgrupper naturligtvis måste få riktlinjer från chefen, och ge ett positivt exempel på hur du själv har hanterat detta tidigare.

Är du bra på att hantera kritik?

Om denna fråga kommer upp har du en chans att visa upp din mänskliga sida, genom att tala om hur vi alla kan göra misstag och lära oss genom konstruktiv och positiv kritik. Om intervjuaren ber om exempel, berätta om ett tillfälle då du fick konstruktiv kritik på ett område som inte är särskilt viktigt för det jobb du söker. Berätta också vad du gjorde för att hantera denna situation på bästa sätt.

Vad är din motivation?

Här ska du absolut inte börja prata om pengar och snabba karriärmöjligheter! Kanske gillar du att vara en del av en ambitiös grupp som arbetar med viktiga och meningsfulla projekt. Eller kanske tycker du om att se hur ditt bidrag gör skillnad för kunderna eller ditt företag?

Om du blev anställd idag, hur lång tid skulle det ta innan du började göra avtryck på din nya arbetsplats?

Du kan alltid säga att du hoppas kunna vara till nytta från första början. Men var samtidigt realistisk och förklara att det kanske kommer att ta ett par månader innan du förstår hur företaget fungerar tillräckligt väl för att verkligen kunna göra skillnad.

Har du gått på andra intervjuer?

Det här är en bra fråga som du verkligen kan vända till din fördel. En eftertraktad kandidat är mer attraktiv för en rekryteringsansvarig. Säg att du aktivt letar efter ett nytt jobb, men utan att ge intryck av att vara mer intresserad av ett annat jobb än det som intervjun gäller.

Vad vet du om företaget?

Här kommer din research om företaget före intervjun väl till pass. Sammanfatta kort vad du vet om företaget och visa att du gärna vill lära dig mer.

Vad har du som nästa kandidat inte har

Här ska du inte vara blygsam. Detta är ett utmärkt tillfälle att visa vad du går för. Berätta om vad du åstadkommit hittills och vilka områden i verksamheten du tror du skulle kunna arbeta inom. Tala också om inom vilka områden du tror att du skulle kunna bidra med något.

Vi är rädda att du kanske är överkvalificerad för jobbet. Vad anser du om det?

Förklara att du gärna vill jobba inom företaget under en längre period. Du kan till exempel säga att du tror att din erfarenhet gör att du kan bidra stort till företaget redan från början, och att du tror att du skulle passa väldigt bra för det aktuella jobbet.

Är det någon del av det här jobbet som du inte tycker är intressant?

Här bör du absolut tänka "less is more" när du svarar. Det är en bra idé att säga att du har läst igenom beskrivningen av jobbet noggrant, och att du i nuläget tycker att alla delar av jobbet ser ut att vara intressanta. Säg också att du ser fram emot att få ta itu med den här nya utmaningen. Du kan också ge prov på mognad, genom att säga att du så klart kommer att tycka att vissa delar av jobbet är mer intressanta än andra, men att detta är sant när det gäller alla jobb.