Five secrets to a happy job hunt

Att ta sitt nästa karriärsteg kan kännas skrämmande. Det kan ibland ta lång tid att söka jobb, och det kan definitivt ha sina höjdpunkter och dalar. Du kan inte alltid undvika besvikelser, men det finns vissa inslag som gör jobbsökandet positivt och framgångsrikt.

Här är fem punkter att tänka på:

 

1. Ha självkännedom

Förstå dina viktigaste styrkor och dina viktigaste drivkrafter. Vad är du särskilt bra på och vad motiverar dig verkligen att göra ditt bästa? En stark självkännedom är viktig för att marknadsföra dina styrkor effektivt, så att du kan hitta ett arbete med rätt nivå för din kompetens. Tydlighet är viktigt när du söker efter den perfekta matchningen för dina förmågor och framtidsmål.

 

2. Bli välorganiserad

Ett framgångsrikt jobbsökande kräver strategi, organisation och riktning. Försök sätta upp tydliga uppgifter och milstolpar under hela din sökning – till exempel dagliga eller veckovisa mål när det gäller att ta nya kontakter och att göra ansökningar. Anteckna deadline för ansökningar och gör en förteckning över de ansökningar du redan har gjort och alla organisationer som du har varit i kontakt med. Håll också reda på information som till exempel annonser, jobbeskrivningar och personspecifikationer som du kan behöva referera till vid ett senare tillfälle.

 

3. Be om hjälp

Alla behöver en hjälpande hand då och då. Utnyttja ditt befintliga nätverk av kontakter för att få reda på nya möjligheter och få personliga introduktioner så ofta som möjligt. Fråga runt för att få reda på eventuella kommande lediga platser och ta kontakt med tidigare kollegor/chefer för att höra om de kan hänvisa dig eller ge dig rekommendationer.

Dessutom kan du fundera på att registrera dig hos en rekryteringsfirma. Specialiserade rekryteringskonsulter har erfarenhet, branschkontakter och nischkunskap om marknaden, vilket ger ditt sökande en puff i rätt riktning. Ta kontakt i dag för att prata med våra konsulter och diskutera ditt jobbsökande mer ingående.

 

4. Var nätsmart

Nätet erbjuder ett överflöd av kanaler och möjligheter som hjälp i ditt jobbsökande – se till att du utnyttjar dem! Se till att ditt CV är lätt tillgängligt online och utforska relevanta jobbplattformar. Sociala medier kan också vara en bra resurs, så följ organisationer av intresse på Twitter och underhåll en komplett och utförlig LinkedIn-profil. Håll också ett vakande öga på din närvaro online för att kontrollera att dina säkerhetsinställningar är oförändrade och att din offentliga profil inte får en potentiell arbetsgivare att höja på ögonbrynen.

 

5. Attityd betyder allt

Det är lättare sagt än gjort, men försök att ha en positiv och motiverad inställning under hela ditt jobbsökande. Lär dig av alla avslag och låt dem inte slå hål på ditt självförtroende. I en intervju kommer din personlighet och attityd att granskas lika mycket som dina färdigheter – se till att du ler och utstrålar en positiv och optimistisk inställning.

 

Du hittar mer råd om karriären i vårt karriärcenter.